Pe măsură ce incursiunea trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia continuă pentru a treia săptămână, civilii ruși sunt din ce în ce mai furioși și lansează acuzații către propriul guvern, considerând că au fost abandonați, iar la Moscova a fost minimalizată această operațiunea militară ucraineană.
Rușii simt acum, pe pielea lor, ce înseamnă apariția unor trupe străine la ei acasă, exact ceea ce au simțit ucrainenii din ziua de 24 februarie 2022, atunci când Vladimir Putin a ordonat declanșarea așa-zisei „operațiuni militare speciale” concretizată prin invadarea Ucrainei.
Rușii de rând cunosc, în aceste zile, frustrarea și teama, iar războiul s-a mutat, de data aceasta, chiar în curtea lor.
„Oamenii nu sunt un subiect interesant pentru nimeni (n.red. – de la Moscova). Pentru Rusia, suntem doar o bucată de hartă. Pentru ucraineni, suntem dușmani care susțin regimul lui Putin. Fiecare (aici) este pe cont propriu”, a declarat Anna, o tânără de 28 de ani din regiunea Kursk, pentru The Moscow Times, criticând modul în care Kremlinul și Vladimir Putin au reacționat în fața atacului ucrainean.
În timp ce Rusia a declarat o urgență la nivel federal în Kursk, iar organizațiile de caritate și autoritățile proeminente au lansat campanii pentru a obține ajutor umanitar, oficialii par să fi lucrat pentru ca incursiunea să devină o notă de subsol în discursul național.
Președintele Vladimir Putin – care încă nu s-a adresat rușilor în legătură cu surprinzătoarea operațiune militară ucrainenă din regiunea Kursk, a fost văzut săptămâna aceasta gustând mere locale în timpul unei vizite de lucru în Republica Kabardino-Balkaria și întâlnindu-se cu președintele Azerbaidjanului, la Baku.
Unele instituții de presă aflate în slujba Kremlinului au folosit atacul ucrainean pentru a-și continua narațiunea pro-război, raportând o creștere aparentă a numărului de persoane care se oferă să fie voluntari pentru a lupta în „operațiunea militară specială” ordonată de Putin, în luna februarie a anului 2022, și descriind modul în care se presupune că această ofensivă ucraineană „unește țara”.
Între timp, forțele ucrainene susțin că au capturat cel puțin 92 de așezări din regiune și au luat sute de prizonieri – dintre care mulți sunt recruți. Locuitorii din Kursk au spus că oficialii fie nu răspund, fie sunt ineficienți în eforturile lor – totuși, s-au abținut să dea vina direct pe Putin.
Svetlana, în vârstă de 32 de ani, a spus că, în timp ce localnicii dau vina pe Kiev pentru atac, ei pun la îndoială și competența Forțelor Armate Ruse.
„Cum au putut ei (n.red. – generalii ruși) să fi ratat acumularea unui număr atât de mare de trupe ucrainene la graniță?”, a spus femeia.
„Cum rezolvă autoritățile problemele oamenilor? Pur și simplu mint, spunând că nu este nevoie să intrați în panică”, a declarat Anna, în vârstă de 28 de ani.
„Printre cunoscuții mei care au fost afectați într-un fel sau altul, toată lumea este șocată de atitudinea oficialilor – nu le pasă naibii de oameni”, a răbufnit ea.
Victoria, în vârstă de 26 de ani, voluntară pentru Crucea Roșie Kursk, a declarat că nu simte furie față de Ucraina, spunând că ucrainenii „sunt, de asemenea, doar ostatici ai situației”.
Alții, pe de altă parte, și-au exprimat mai puțină simpatie pentru Ucraina, un rezident spunând: „Ucrainenii cu siguranță nu sunt prietenii noștri în acest moment”.
Un politician rus de opoziție care a călătorit în orașul Kursk pentru a-i ajuta pe cei care au evacuat din zona de frontieră a spus că „devine clar pentru mulți oameni că războiul a venit pe teritoriul nostru”.
„Oamenii din centrele de cazare temporară (n.red. – din Kursk) ne-au spus că războiul a început pentru ei pe 6 august”, a spus politicianul, referindu-se la ziua în care a început ofensiva ucraineană din Kursk.
Politicianul, însă, a vorbit sub condiția anonimatului, potrivit The Moscow Times, din cauza riscului de a fi urmărit penal pentru că a făcut declarații unei publicații etichetate drept „indezirabilă” de Rusia lui Vladimir Putin.
Foto – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: